floarea soarelui stemă naţională a Moldovei floarea soarelui
Centrul de Apel Republica Moldova Pagina Oficială Ministerul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

E-services Registru Chamber Airmoldova

Mass Media din Moldova


Pagina a fost vizitată de 4902 ori
Site-ul a fost vizitat de 203903 persoane
Site-ul este folosit de 1 persoane
Site-ul a fost accesat de 64206 ori.

Noutăţile Ambasadei

Comunicat de presa

Viceprim-ministrul pentru reforma justiţiei, ministrul afacerilor externe al Republicii Bulgaria Ekaterina Zaharieva, se află în perioada 30-31 octombrie într-o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitaţia Viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur.

Cei doi oficiali au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul excelent al cooperării dintre Republica Moldova și Republica Bulgaria, consolidate pe parcursul a 25 de ani de relații diplomatice. În context, șeful diplomației moldovenești a apreciat dinamica ascendentă a contactelor politice bilaterale, subliniind faptul că aprofundarea cooperării cu Bulgaria constituie o prioritate pentru executivul de la Chișinău.

De asemenea, în cadrul convorbirilor s-a pus accent pe diversificarea cooperării economice și sectoriale, precum şi evoluţiile în procesul de implementare a Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Viceprim-ministrul Ekaterina Zaharieva a apreciat progresul înregistrat în evoluția relațiilor dintre cele două țări, în mod special, creşterea schimburilor comerciale dintre ţările noastre, confirmând disponibilitatea guvernului bulgar de a susține în continuare Republica Moldova în realizarea reformelor de modernizare și atingere a obiectivelor stabilite, conform agendei europene.

Un subiect distinct al discuţiilor l-a constituit statutul etnicilor bulgari, care locuiesc în Republica Moldova. Viceprim-ministrul Andrei Galbur a ţinut să menţioneze că în conformitate cu prevederile cadrului legislativ naţional în domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale, Republica Moldova garantează condiţii favorabile pentru dezvoltarea culturii, precum şi păstrarea elementelor esenţiale ale identităţii bulgarilor (limbă, tradiţii, patrimoniu), fiind totodată create toate premisele pentru buna integrare a acestora şi conviețuire cu alte etnii.

Totodată, au fost discutate, chestiuni ce ţin de situaţia politică şi social-economică din cele două ţări, pregătirile pentru preluarea de către Bulgaria a preşedinţiei UE în 2018 şi situaţia de securitate internaţională şi regională.