floarea soarelui stemă naţională a Moldovei floarea soarelui
Centrul de Apel Republica Moldova Pagina Oficială Ministerul Afacerilor Externe şi Integarării Europene

E-services Registru Chamber Airmoldova

Mass Media din Moldova


Pagina a fost vizitată de 3770 ori
Site-ul a fost vizitat de 214187 persoane
Site-ul este folosit de 6 persoane
Site-ul a fost accesat de 66300 ori.

Noutăţile Ambasadei

Vizita de lucru a ambasadorului Ștefan Gorda în regiunea Plovdiv

La 28-29 mai curent ambasadorul Ștefan Gorda a întreprins o vizită de lucru în regiunea Plovdiv, în cadrul căreia a avut o întrevedere oficială cu Primarul general al municipiului, dl Ivan Totev, a vizitat Zona economică Trakia, unde a avut o întrevedere cu Directorul general Plamen Pancev, la fel a vizitat sediul companiei Tellus International Bulgaria, obiective de menire socială, așezăminte culturale și locașuri de cult, precum și sediul Consulatului onorific al Republicii Moldova în Plovdiv.

Ambasadorul a făcut o trecere în revistă a politicii industriale, cu accent pe oportunitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale din Republica Moldova, exprimând interesul pentru studierea experienței bulgare, în special cea acumulată pe parcursul activității Zonei economice Trakia. Primarul general Ivan Totev, care este și un fruntaș al partidului GERB, condus de premierul Boiko Borisov, a fost informat despre stadiul actual al implementării prevederilor Acordului de asociere și viziunea noastră pentru Agenda UE 2020.

Edilul municipiului a creionat situația economică și socială, menționând ca municipiul Plovdiv este cea mai industrializată zonă a Bulgariei. În oraș activează 26 de institute științifice de cercetări și 12 secții ale Academiei de științe a Bulgariei, 9 universități, cu un număr total de 40 mii studenți, o rețea de 29 de școli vocaționale, cu peste 10 mii de elevi, plus 82 de centre de educație vocațională sectorială, ceea ce permite concernelor internaționale și firmelor bulgare să găsească ușor mâna de muncă calificată. Aglomerația Plovdiv se poate mândri cu peste 70 mii de locuri de muncă în sectorul industrial productiv, create de circa 90 de concerne și companii multinaționale, care operează în zonă. Orașul e situat pe traseul Trakia A1, parte a coridorului pan-european de transport 4, la distanță aproximativ egală între Sofia și portul Bugras de la Marea Neagră. Populația este în general bine educată, din punctul de vedere al patronatului, și tânără, cu un potențial demografic de peste 535 mii în oraș și localitățile adiacente și de 783 mii oameni transportabili spre destinațiile de producere din localitățile regiunii. Plovdiv este așadar un veritabil pol de dezvoltare a Bulgariei, iar ambasadorul și primarul au exprimat disponibilitatea de a promova parteneriatul moldo-bulgar și pe palierul cooperării regionale.

În convorbirile cu Directorul general al Zonei economice Trakia, dl Plamen Pancev, a fost prezentat istoricul zonei, create în anul 1995, care a atras în 22 de ani peste 1.2 miliarde euro investiții în capitalul fix. Aria totală a zonei este de 1070 hectare, dintre care în acest moment 330 hectare sunt ocupate de facilitățile de producere și logistice. Ambasadorul a prezentat posibilitățile existente în Republica Moldova și reperele politicii industriale promovate de guvern, Dl Pancev și-a exprimat disponibilitatea de a primi o delegație economică din Moldova și a dezvolta un parteneriat de afaceri cu o zonă economică liberă sau un parc industrial din țara noastră.

Ambasadorul Ștefan Gorda a vizitat de asemenea sediul companiei Tellus International, care a deschis de curând o filială la Plovdiv, în care la capacitate maximă vor munci 1200 persoane, invitându-i să extindă afacerile și în Republica Moldova. Șefului misiunii diplomatice moldovenești i-a fost prezentat proiectul realizat de renovare totală a sediului fostei fabrici de tutun din Plovdiv, dat în exploatare la începutul acestui an, căpătând o a doua viață și devenind un centru modern de antrenament, reabilitare sportivă și spa-proceduri pentru cetățenii urbei, cu o capacitate totală de peste 3000 de utilizatori simultani și un cost unic pentru abonamentul anual, în valoare de 350 euro per consumator, la folosire nelimitată a serviciilor. În timpul vizitei ambasadorul a vizitat Muzeul etnografic din oraș și așezăminte de cult, renovate și reintroduse în circuitul duhovnicesc și turistic, precum și obiective sportive renovate pe bani europeni.

În cadrul vizitei a fost făcut un update al activității Consulatului onorific al Republicii Moldova, împreună cu șeful instituției Veselin Chipev, care a rugat să fie transmise sincere mulțumiri VPM, Ministrului Andrei Galbur, pentru mesajul adresat recent Consulului onorific al Republicii Moldova la Plovdiv, în legătură cu contribuția sa financiară în valoare de 5 mii euro la lichidarea consecințelor calamităților naturale din luna aprilie.

Primăria orașului Plovdiv și conducerea Zonei economice Trakia exprimă disponibilitatea de a dezvolta parteneriate de afaceri dintre Zona economică Trakia din Bulgaria și entități similare din Republica Moldova. Primăria or. Plovdiv a exprimat disponibilitatea de a include propunerile noastre în programul „Plovdiv Capitala culturală europeană 2019”, precum și de a primi vizite de lucru a colegilor moldoveni, pentru preluarea experienței avansate de transformare europeană, renovarea infrastructurii și modernizare.